gratis gratis funn
Bli medlem av Ordet og Israel og styrk opinionen for det jødiske folks sak!


har som forutsetning for sitt
arbeide Jesu ord:
Skriften kan ikke settes
ut av kraft Joh 10:35b

Siste blad i PDF-format

40. årgang mars 2017 - nr. 1

40. årgang mars 2017 - nr. 1


Last ned Adobe Acrobate Reader gratis


Siste artikler
GUDS LAND - DET GODE LANDET
Av Charles Hansen
2017.11.14


GUDS LAND - ISRAELS LAND
Av Charles Hansen
2017.09.05


GUDS FOLK - ET FORLØST FOLK
Av Charles Hansen
2017.04.26


GUDS FOLK - ET HELLIG FOLK
Av Charles Hansen
2017.02.13


GUDS FOLK - ET UTVALGT FOLK
Av Charles Hansen
2016.11.08


GUDS ORD - ÅPENBARINGEN I NT
Av Charles Hansen
2016.09.01


Guds ord - Brevene i NT
Av Charles Hansen
2016.05.25


Guds Ord - Apostlenes gjerninger i NT
Av Charles Hansen
2016.05.25


Guds ord - Evangeliene i NT
Av Charles Hansen
2016.05.25


Guds ord - skriftene i GT
Av Charles Hansen
2015.09.01


Guds ord - Profetene i GT
Av Charles Hansen
2015.05.05


Hva ligger bak medienes urettferdige dekning av Israel?
Av
2015.02.23


Guds ord - Loven i GT
Av Charles Hansen
2015.02.10


Guds ords inspirasjon og autoritet
Av Charles Hansen
2014.11.18


Guds rike - fra Herrens dag til Guds dag
Av Charles Hansen
2014.09.03


Guds rike - fra Herrens vredes dag til hans veldes dag
Av Charles Hansen
2014.05.06


Islam på endetidens historiske arena i dyrets skikkelse
Av Gordon Tobiassen
2014.04.07


GUDS RIKE - FRA PINSEDAG TIL FORLØSNINGENS DAG
Av Charles Hansen
2014.02.04


Guds rike - fra Jesu fødsel til hans himmelfart
Av Charles Hansen
2013.11.13


Israel og paktene
Av Thor Evje
2013.11.06


GUDS RIKE - FRA SAMUEL TIL MALAKI
Av Charles Hansen
2013.08.27


Guds rike fra Noah til dommertiden
Av Charles Hansen
2013.04.28


Israels landløfter en viktig nøkkel
Av Gordon Tobiassen
2013.02.24


Guds rike fra evighet til vannflommen
Av Charles Hansen
2013.02.04


Løvhyttefesten
Av Charles Hansen
2012.11.08


Den store forsoningsdagen
Av Charles Hansen
2012.08.30


Basunklangdagen
Av Charles Hansen
2012.05.02


Ukenes høytid
Av Charles Hansen
2012.01.27


Førstegrødens høytid
Av Charles Hansen
2011.11.09


De usyrede brøds høytid
Av Charles Hansen
2011.09.01


Følte et kall til å bosette omstridt land
Dagen 2017.09.04

HEBRON: Jødene har rett til 
å ta tilbake landet sitt, mener 
bosetterparet Eljakim og Zipora. – Dette er mitt bidrag for å ha spart livet under Holocaust, sier Eljakim Haeztni (90). Den eldre herren i gul pikéskjorte og lys bukse mater katter i en blomstrende hage i enden av bosettingen Kiryat Arba i Hebron.


Eljakim og Zipora Haetzni trives godt ute i sin have

Eljakim snakker om det å vie livet sitt til å bo i en jødisk bosetting. Sammen med kona Zipora (87) har den pensjonerte advokaten og Knesset-politikeren bodd i Kiryat Arba i 44 år. Det er en av bosettingene det internasjonale samfunnet og den israelske venstresiden anklager for å hindre fredsprosessen med palestinerne.

Dyp uenighet om dette har ført til mange konfrontasjoner mellom palestinere, idealistiske bosettere og israelske soldater oppigjennom. Det siste året har det vært særlig spent med en mengde knivangrep og skyting fra palestinsk side i Hebron-området.

David er tilbake
Mest rystende var drapet i juni på 13 år gamle Hallel mens hun sov i sin egen seng i utkanten av Kiryat Arba.
– Det er så mange jøder som er blitt drept siden vi kom, sukker Eljakim.

Fra hagen med fiken og mandler kan de skue ned på arabiske boligområder. Det tar bare noen få minutter i bil før de er ved Abrahams grav eller Hebron sentrum. Dette er jødenes nest helligste sted, der patriarkene og deres koner skal være begravet. Her ble David salvet til konge og her regjerte han i syv år som konge.

Abrahams grav er også et muslimsk hellig sted, og Hebron er en viktig palestinsk handelsby. Inne i selve byen bor et par hundre bosettere og mange tusen israelere bor i ulike bosetninger spredt rundt byen.

Eljakim og Zipora Haetzni trives godt og mener det er jødenes rett å ta tilbake landet de bodde i for 2000 år siden. Zipora serverer te og daddelkaker i en stue der veggene er dekket av bokhyller og kunstverk. Et stort maleri av David som spiller på harpe er favoritten.
– David har kommet tilbake til Hebron, smiler ekteparet og forteller at de har nektet kunstneren å kjøpe det tilbake. David må forbli i Hebron når han først har kommet seg dit igjen.

Kall til å bosette
Selv vokste Eljakim opp i Kiel i Tyskland. Som barn gikk han på en nazistskole. Da han var seks år gammel fikk Hitler makten. I 1938 dro Eljakim med familie og bestemor til Israel.

Under frigjøringskrigen i 1948 fikk han store skader som gav ham et halvannet år langt opphold på sykehus. Fortsatt har han store arr på armene. Da Israel utvidet sine landområder etter seksdagerskrigen i 1967, følte Eljakim et slags kall til å flytte til en bosetting.
– Jeg følte jeg hadde privilegiet til å leve i en periode der jødene etter 2000 år fikk sin suverenitet tilbake, og tenkte på hvordan jeg kunne betale tilbake for et slikt privilegium. Jeg sa til Zipora - hvilket sted har vi våre dypeste røtter? Alle jøder vil svare Hebron. Her er patriarkene gravlagt.

Religiøs gründer
Kiryat Arba ble til kort tid etter at Israel tok Sinaihalvøya, Vestbredden og Gaza i seksdagerskrigen i 1967. Året etter sjekket Rabbi Moshe Levinger og flere med ham inn på Hebron hotell under dekke av å skulle feire en jødisk høytid. Men den jødiske gruppen nektet å forlate hotellet, og endte med å opprette Kiryat Arba like utenfor Hebron sentrum.

Landområdet bosettingen står på skal ha blitt overtatt av den israelske staten til «militær bruk», for så å bli gitt til å bygge sivile bosettinger. Det er brudd på internasjonal lov, ifølge Haaretz. Avisen skriver at det nylig ble funnet et dokument med referat fra et møte i 1970 der statlige og militære ledere snakker om hvordan de skal få konfiskert landet og opprettet bosettingen.

Ekteparet Haetzni flyttet hit i 1972, samme dag som massakren på jødiske idrettsutøvere i München.
– Ledelsen i bosettingen var bare religiøse, men uten dem ville det bare vært en palestinsk stat her på en steinete ås, sier Eljakim.

Sammen med Zipora har han fire barn oppdratt med samme sinn, som har gitt dem 15 barnebarn og snart tre oldebarn.
– Vi er 450.000 såkalte bosettere i 250-300 bosettinger over hele Judea og Samaria, og 350.000 i østlige Jerusalem, det de kaller «okkupasjonen». Jeg håper det skaper en irreversibel situasjon, det er vår intensjon. Dette er jøder som kommer til det jødiske land. Er det mulig å fjerne 800.000 jøder? La dem prøve. Vi bygger hele tiden, sier Eljakim.

De er ikke bekymret for sine egne liv, men understreker at hver kjøretur til Jerusalem er en russisk rullett. Han kaller bosettingene for en slags frontlinje for resten av Israel. – Du kan bli skutt. Vi er blitt steinet mer enn én gang. Det er prisen vi betaler, sier Eljakim.

Eljakim tror de fleste israelerne er for bosettingene i sitt stille sinn, selv om mediene ofte er venstreorienterte og kritiserer bosettere for å skape konflikt. Selv er han for å oppløse de palestinske selvstyremyndighetene, der palestinere får autonomi under israelsk suverenitet med interne valg. Nasjonale stemmer bør de avlegge ved jordanske valg, mener han.

Ikke kolonister
Eljakim mener videre at jødene har en særskilt rett til Israels landsområde fordi de har holdt på kultur, språk, religion og ønsket om å vende tilbake i 2000 år. Han finner støtte for jødenes krav på landet i Folkeforbundets mandat fra 1922 der de understreker jødenes historiske tilknytning. Videre peker Eljakim på at det ikke fantes et eget palestinsk folkeslag i det daværende området som ble kalt Palestina før staten Israel ble opprettet.
– Arabere ville ikke finne på å kalle seg palestinere i 1920. I våre øyne returnerer vi. En bosetting er ikke å okkupere fremmed land. Forstå i det minste at vi ikke er kolonister. Cortez dro til Mexico uten noe som helst krav, de var erobrere, mens vi returnerte. Dette er det vanskelig for verden å svelge. De sier vi har tatt bort palestinernes rettigheter.

Avviser bosetter-vold
Zipora hevder at jødene er velkomne av araberne og at de før den første intifadaen levde i «total harmoni med araberne».
– Hva med bosettere som ødelegger palestinernes avlinger og river opp planter de har sådd i hagene sine?
– Det skjer så sjelden. Det har bare vært noen isolerte hendelser, hevder Eljakim.
Det til tross for at det i blant meldes om hendelser der bosettere blokkerer veier, kaster steiner på biler og hus, drar opp trær og skader palestinsk eiendom, ifølge B’Tselem, et israelsk informasjonssenter om menneskerettigheter på Vestbredden og Gaza.

Ekteparet er svært misfornøyde med Oslo-avtalen og konsekvensene av dem. Blant annet ble Hebron delt i et palestinsk område, der jødene ikke lenger slipper inn, og et israelsk område.
– Oslo-avtalen drepte alle muligheter til å leve sammen. Arabere kan ikke komme hit for å jobbe uten å bli sjekket og vise id-kort. Røde store skilt inn til arabiske områder sier det er forbudt for jøder. Dette er Oslo-freden, sier Eljakim.

Ute i hagen hilser han på en arabisk mann som arbeider i naboens hage med å sette opp et gjerde. – Vi ønsker å ha det åpent, sier 90-åringen. 

GAVER TIL ORDET OG ISRAEL

Alle som ønsker å gi en gave til Ordet og Israel kan innbetale denne til vår bankkonto: 7874 06 25224.


THOR EVJE ER DØDThor Evje døde den 14. oktober etter lengre tids sykdom og ble begravet den 24. samme måned. Ordet og Israel la ned krans på hans båre.

Thor var med og stiftet Den norske bevegelsen Ordet og Israel. og han ble helt fra starten innvalgt i bevegelsens styre. Jeg har derfor hatt den glede å samarbeide med ham i mange år.

I flere år hadde han ansvaret med å finne og oversette nyheter til vårt blad og hjemmeside. Dette hjalp han meg trofast med helt til noen få dager før sin død.

Thor Evje gjorde således en stor og langvarig innsats for Ordet og Israel, noe vi vil takke ham hjertelig for. Vi lyser fred over hans minne.


Ole Bernhard Sørbøe


JOFFI Norge - bankkonto: 1503 27 18318Joffi Norge er ungdomsarbeidet til bevegelsen Ordet og Israel. Vi er en bevegelse som har det formål å fremme Bibelens syn på Israel og det profetiske ord blandt ungdommer i Norge. Den måten vi ønsker å gjøre det på er blant annet ved å arrangere turer til Israel for ungdom. Vi ønsker også å bygge opp et godt arbeid i Norge, gjennom Joffi-grupper, leirer/konferanser, møter, og Ordet og Israels sommerstevne.

Gave til vårt ungdomsarbeid! Bruk bankkonto 1503.27.18318

Vi trenger din støtte for å kunne gi ungdom i dag bedre kjennskap til Bibelen, Israel og det jødiske folk.

Vil du også ha skattefradrag for din gave til oss? Send oss ditt fødselsnummer (11-siffer). Alle gaver mellom kr 500,- og kr 12.000,- gir rett til skattefradrag.

Ønsker du å bli fast giver? Sender du oss ditt fødselsnummer og beløpet du ønsker å støtte oss med i måneden, kvartalet, halvåret eller lignende og oppretter fast trekk fra din bankkonto i banken/nettbanken din
For å bli fast giver eller registrere ditt fødselsnr. eller andre spørsmål. Bruk kontaktskjema under.


Lytt til jødiske familier som feirer sjabbát sammen i JerusalemDet er en opplevelse å se og høre disse jødiske familier som synger og spiser sammen som en innledning til sjabbáten. Spesielt er det gripende å se barnas glede og engasjement.


Ny bok fra Charles HansenBoken "Husholdninger, hemmeligheer og høytider" kan nå bestilles fra vårt kontor.


AnnonseTil hjemmeside, klikk på Annonse øverst!


Bli medlem av Ordet og Israel!Kanskje du allerede er abonnent på vårt blad Ordet og Israel? Hvorfor ikke også bli medlem av bevegelsen, og på denne måten støtte vårt arbeide? Jo flere medlemmer vi blir, jo sterkere opinion kan vi være for Israel og det jødiske folks sak.

Medlemsavgift kr. 350,- pr. år, kr, 200,- for pensjonister og studenter. Medlemsskap pensjonistektepar kr. 300,-, og medlemsskap ektepar kr. 600,-. Medlemsskap for Joffi(ungdom) er gratis.

Kun abonnement på blad kr. 100,- pr. år.

Kontakt vårt kontor ved å klikke på blå overskrift.


Mange lokale grupper i Ordet og IsraelOrdet og Israel har nå 19 lokale grupper i sving rundt i landet. Shalomgruppen i Oslo, Haldengruppen, Mevasseretgruppen i Fredrikstad, Hatikvagruppen i Tysse ved Bergen, Larvikgruppen, Giskegruppen ved Ålesund, Tønsberggruppen, Sandefjordgruppen, Altagruppen, 2 bibelgrupper i Vestfold, Verningengruppen i Vestfold, Israelgruppen i Kristansand, Israelgruppen i Trondheim, Israelgruppen i Bergen, Israelgruppen i Stavanger, Shofargruppen i Mandal samt Ordet og Israelgruppen i Haugaland, samt i Folloregionen i Akershus.Video med jødisk morgenbønnesangDenne oppmuntrende og lystige videoen med en religiøs jødisk morgensang, sunget av de jødiske sangerne i Yigdal by Kol Ish – From Daily Jewish Prayer.

Under morgenbønnen i synagogen drømmer disse 5 jødiske gutter om tiden på kibbutzen.

Klikk på blå overskrift og husk å se på videoen med full skjerm!


VIDEO - Davids 3.000 år gamle by er åpnet for turisterVed å klikke på blå overskrift kan du se en fantastisk DVD fra YouTube fra kong Davids 3000 år gamle Jerosjalayim.


KONTAKT Ordet og Israels kontorSekretær Arve Solberg

Kontoradresse: Håvundv. 187, 3714 Skien
E-mail: kontor@ordetogisrael.no
Telefon: +47 913 96 815
Bankkonto: 7874 06 25224

Formann: Gunnstein Nes, tlf. +47 970 74 750

Reisesekretærer: Charles Hansen, tlf. +47 480 07 163
Gordon Tobiassen, tlf. +47 926 48 972

Ansv. redaktør: Dagfinn Nese, tlf. +47 924 03 414

Infokonsulent: Ole Bernhard Sørbøe, tlf. +47 458 71 980
E-mail: obsorboe@ordetogisrael.no


Årsmelding for 2016-2017 MED ÅRSREGNSKAP FOR 2016Joffi Norge påJoffi Norge er Ordet og Israels ungdomsarbeide. Her vil JOFFI-styret legge ut aktuelt Israelsstoff.

Klikk på blå overskrift, og du vil komme inn på Joffi Norges Facebookside!


Ønsker du info om Israel til din e-mail?

Ordet og Israel sender ut regelmessig informasjon og nyheter til alle som ønsker dette.

Klikk på overskriften og oppgi navn og e-mailadresse så vil du få nyheter tilsendt fra oss.

Din e-mailadresse forblir skjult ved alle utsendelser av info.


Boken "Jerusalem"Ordet og Israel sender i disse dagar ut en ny bok om Jerusalems historie skrevet av Kjell Furnes.

Mer om boken, klikk på blå overskrift!


Besøk Ordet og Israel i Danmarks hjemmesideKontoret i Danmark

Helt siden Den norske bevegelsen Ordet og Israel startet i 1978, har vi stått i nær kontakt med vår eldre søsterbevegelse i Danmark.Med Israel for Fred MIFFOrdet og Israel er organisatorisk medlem av organisasjonen Med Israel for Fred - MIFF. MIFF driver et meget godt informasjonsarbeide om Israel og Midt-Østenkonfllikten.


Ordet og Israel (Norge) på

Hjelp Jødene Hjem er vår samarbeidspartnerOrdet og Israel står bak Hjelp Jødene Hjem. Vi er representert i organisasjonens representantskap.


Felleskomiteen for Israel - FKIFelleskomitéen for Israel er et nettverk av norske organisasjoner som på ulikt vis arbeider for Israel og det jødiske folk. Ordet org Israel sammen med Israels venner på Stortinget samt flere Israelvennlige organisasjoner står bak komiteen. Styreleder er Conrad Myrland fra Med Israel for Fred.


Ny bok til salgs på vår nettbutikkDenne boken selger vi nå for nedsatt pris kr. 110,-. Det er en meget god bok, som vi kan anbefale på det beste, og som blant annet tar for seg temaet Israel og endetiden.

Den kan også med fordel brukes i bibelstudiegrupper. Forfatteren er Ordet og Israels fylkessekretær i Trøndelagsfylkene, Kristian Fagerli.

Boken kan bestilles fra vårt kontor, klikk på overskriften!


Besøk Jerusalem Biblical ZooMidt i Jerusalem finner du Jerusalems bibelske hage med alle Bibelens dyr. 750.000 israelere og utenlandske turister besøker hagen hvert år.

Klikk på blå overskrift og se videoen!


Sangen El Shaddai - Gud den allmektigeEl Shaddai, hebraisk for Gud den allmektige. Kanskje det fineste navn på Israels Gud.

Sangen blir sunget av Amy Grant og er tekstet. Flotte malerier fra Jesu liv følger sangen.